Entităţile amortizează imobilizările corporale utilizând unul din următoarele regimuri de amortizare:
a) amortizarea liniară;
b) amortizarea degresivă;
c) amortizarea accelerată;
d) amortizare calculată pe unitate de produs sau serviciu.
Important! Terenurile nu se amortizează.
Investiţiile efectuate pentru amenajarea lacurilor, bălţilor, iazurilor, terenurilor şi pentru alte lucrări similare se recuperează pe calea amortizării, prin includerea în cheltuielile de exploatare într-o perioadă determinată de administratori sau persoanele care au obligaţia gestionării entităţii, pe baza duratelor de viaţă utilă ale acestora.
Amortizarea se stabileşte prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizărilor corporale.Amortizarea imobilizărilor corporale se calculează începând cu luna următoare punerii în funcţiune şi până la recuperarea integrală a valorii lor de intrare. La stabilirea amortizării imobilizărilor corporale sunt avute în vedere duratele de utilizare economică şi condiţiile de utilizare a acestora.
Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economică reprezintă alocarea sistematică a valorii amortizabile a unui activ pe întreaga durată de utilizare economică.
Valoarea amortizabilă este reprezentată de cost sau altă valoare care substituie costul (de exemplu, valoarea reevaluată).
În înţelesul Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, prin durata de utilizare economică se înţelege durata de viaţă utilă, aceasta reprezentând:
a) perioada în care un activ este prevăzut a fi disponibil pentru utilizare de către o entitate; sau
b) numărul unităţilor produse sau al unor unităţi similare ce se estimează că vor fi obţinute de entitate prin folosirea activului respectiv.
Amortizarea imobilizărilor corporale concesionate, închiriate sau în locaţie de gestiune se calculează şi se înregistrează în contabilitate de către entitatea care le are în proprietate.
Se supun, de asemenea, amortizării investiţiile efectuate la imobilizările corporale luate cu chirie, pe durata contractului de închiriere.
La expirarea contractului de închiriere, valoarea investiţiilor efectuate şi a amortizării corespunzătoare se cedează proprietarului imobilizării. În funcţie de clauzele cuprinse în contractual de închiriere, transferul poate reprezenta o vânzare de active sau o altă modalitate de cedare.
Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor se efectuează conform Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene. Amortizarea recunoscută fiscal la determinarea profitului impozabil este cea determinată potrivit legislaţiei fiscale în vigoare.
În contabilitate amortizarea se calculează conform duratelor de utilizare economică stabilite de fiecare entitate în parte. Aceste durate pot fi diferite de duratele normale de funcţionare, prevăzute de legislaţia fiscală în vigoare la calculul amortizării fiscale.
Sursa: finantearges.ro